دسته : گردشگری و توریسم
فرمت فایل : word
حجم فایل : 618 KB
تعداد صفحات : 147
بازدیدها : 416
برچسبها : تصمیم گیری انتخاب مقصد گردشگری داخلی تاثیر فرزندان
مبلغ : 12000 تومان
خرید این فایلپایان نامه درجه کارشناسی ارشد رشته مدیریت جهانگردی گرایش برنامه ریزی توسعه گردشگری تأثیر فرزندان بر فرایند تصمیم گیری انتخاب مقصد در گردشگری داخلی مورد مطالعه شهر کرج
مقدمه
گردشگری فعالیتی است که توسط افراد پیش می رود و برای درک بهتر این پدیده می باید رفتار افراد را بشناسیم. با توجه به رقابت صنعت گردشگری فهم فرایند تصمیم گیری گردشگران مورد توجه بسیار زیاد بازاریابان است. یک جنبه از این فرایند تأثیر فرزندان بر انتخاب مقصد است، در حالیکه این مقوله در زمینه ی گردشگری کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. تصمیم انتخاب مقصد که تعطیلات و سفر تفریحی باید در آن گذرانده شود، ریسک زیادی دارد. رفتار انتخاب مقصد می تواند توسط یک ارزیابی ساده و فرایند انتخاب نشان داده شود. هر فرد گزینه هایی را یافته و ارزیابی می کند و گزینه ای در نهایت انتخاب می شود که ارزش بیشتری برای همه افراد درگیر در سفر دارد. به نحو چشمگیری به نظر می رسد که مطالعات انجام شده در زمینه ی نقش فرزندان در تصمیم گیری فعالیت سفرهای تفریحی و تعطیلات، کافی نیست و فرصتی است تا در این حوزه به فعالیت بیشتر بپردازیم.
هدف این پایان نامه ارزیابی درک والدین از تأثیر فرزندانشان بر فرایند تصمیم گیری انتخاب مقصد بر اساس مرحله ی تصمیم گیری و متغیر های سن و جنس می باشد و با توجه به گستردگی موضوع در این زمینه، تحقیق فعلی در حوزه ی گردشگری تفریحی در داخل کشور صورت می گیرد.
هدف از مطالعه ی پیش رو این است که دریابیم از دیدگاه والدین، آیا فرزندان بر فرایند تصمیم گیری انتخاب مقصد بر اساس مراحل تصمیم گیری و متغیر های سن و جنس در سفر (سفر تفریحی داخلی) تأثیر دارند یا خیر.
یافته های حاصل از این مطالعه می تواند راهگشایی برای متخصصان حوزه ی گردشگری باشد که در صورت موثر بودن فرزندان، تلاش های تبلیغاتی خود را در حوزه گردشگری تفریحی بر این گروه سنی و جنسی معطوف دارند و مقاصد گردشگری نیز برای جذب خانواده هایی که دارای فرزندان با این ویژگی ها هستند، برنامه ریزی های توسعه ای خاصی را در پیش بگیرند.
هدف های تحقیق یا نتایج مورد انتظار
هدف از این تحقیق پاسخ به این پرسش است که آیا فرزندان در فرایند تصمیم انتخاب مقصد تأثیر دارند یا خیر. اهداف دیگر این تحقیق شامل موارد زیر است:
* شناخت نوع تأثیر از نظر مستقیم یا غیر مستقیم بودن آن
* شناخت تأثیر پذیرترین مرحله در مراحل چهارگانه ی تصمیم گیری انتخاب مقصد
* شناخت موثرترین گروه سنی در مراحل فرایند تصمیم گیری انتخاب مقصد
* شناخت موثر ترین جنس در فرایند تصمیم گیری انتخاب مقصد
شرح واژه ها و اصطلاحات تحقیق
تأثیر: زمانیکه فردی به روشی عمل می کند به طوریکه رفتار دیگری را به روشی مطلوب تغییر دهد تأثیر، شامل اقداماتی است که توسط یکی از اعضای خانواده باعث تفاوت در طول فرایند تصمیم گیری می شود. اکستروم مفهوم تأثیر را به عنوان تغییر در گرایشات فرد، در نتیجه ی تعامل بین والدین و فرزندان تعریف می کنند کرونهوج تأثیر را به عنوان توانایی یک عضو خانواده برای دستیابی به نتیجه ای خاص با تأثیر بر احساسات و عقاید و رفتار والدین تعریف می کند. در این مطالعه مفهوم تأثیر چنین تعریف می شود :
تلاش های فعال و منفعل فرزندان برای دستیابی به پذیرش والدین برای مشارکت در تصمیم گیری و گرفتن نتیجه ی مورد نظر.
دو نوع اصلی تأثیر تشخیص داده شده اند:
اول، تأثیر مستقیم یا فعال که به طور مستقیم بر اساس نیازهای شخص تصمیم گیرنده است. در این نوع تأثیر فرزند از طریق استراتژی های تأثیر گوناگون تعامل می کند تا آن چه را که می خواهد بدست آورد. تأثیر مستقیم هم چنین به تصمیم گیری مشترک بر می گردد.
دوم، تأثیر غیر مستقیم یا منفعل که در آن تصمیم گیرنده نیازهای یک عضو دیگر خانواده را به طور غیر مستقیم مورد توجه قرار می دهد. در این نوع تأثیر والدین از آن چه که فرزند می خواهد آگاهند و تلاش می کنند بدون تعامل مستقیم با او، ازآن تبعیت کنند.
فرایند تصمیم گیری: اتفاق نظر کمی درتعداد مراحل فرایند تصمیم گیری وجود دارد، قبل از این که مدل لی و مارشال در سال 1998 به عنوان انتخاب نهایی شود، مدل سه مرحله ای دیویس و ریگواکس در سال 1974، چهار مرحله ای موشچیز و میشل در سال 1986 و فرایند نه مرحله ای وود ساید و متز در سال 1979 وجود داشت.
در این مطالعه مدل چهار مرحله ای مورد استفاده قرار گرفته است.
چهار مرحله عبارتند از تشخیص مشکل، جستجو، ارزیابی گزینه ها و انتخاب نهایی. مرحله تشخیص مشکل وقتی است که عضو یا اعضای خانواده تشخیص می دهند که مشکلی وجود دارد و نیاز باید برطرف شود.
سفر تفریحی : سفر تفریحی، به مسافرت هایی اطلاق می شود که با هدفی ویژه برای گذراندن روزهای تعطیل انجام می شود و معمولاً در نقاط خاص برای گردش در مکان های خاص صورت می گیرند.
البته تعریف سفر تفریحی خانوادگی مورد نظر در مطالعه به شرح زیر است : سفری که خانواده به همراه فرزندان به قصد تفریح و خوشگذرانی (و نه زیارت و بازدید از اقوام) به هنگام تعطیلات انجام می دهند و حداقل 24 ساعت را در آن مقصد می گذرانند، اطلاق می شود.
انتخاب مقصد: انتخاب مکانی برای گذران سفر
گردشگری داخلی: ساکنان یک کشور که فقط داخل آن کشور مسافرت می کنند.
گروه سنی مورد نظر: نوجوانان زیر 18 سال بوده ومقایسه میان فرزندان خانواده که در دوره های راهنمایی و دبیرستان تحصیل می کنند، است.
در کنار علم اقتصاد، روانشناسی و جامعه شناسی، به تصمیم گیری در علوم مدیریت، و به طور خاص تر در رفتار مصرف کننده و سازمانی توجه زیادی شده است. بررسی تصمیمات خرید (محصول، برند، مغازه، شیوه ی پرداخت و... ) همان طور که در آن ها تجارت برای فروش خدمات و کالاهایشان ممکن می سازد، ارزشمند است. انتخاب و استفاده از تصمیم ها نیز دارای اهمیت زیادی نه تنها برای خود مصرف کنندگان بلکه برای خط مشی گذاران و بازاری ها نیز مهم است. خلاصه، تصمیمات مصرف کننده فراگیر هستند. هیچ راهی وجود ندارد که مصرف کننده بتواند از تصمیم گیری بگریزد. ولی اینجا دوباره، خرید نهایی فقط بخش قابل مشاهده ی کوه یخ است. چون که تجسمی از کل اصل تصمیم گیری می باشد، که با شناخت مسئله (نیاز) شروع می گردد.
در بیست سال گذشته تغییراتی پیش آمده که فرایند تصمیم گیری در خانواده را دگرگون کرده است. دموکراسی خانوادگی به وضوح رو به قدرت گرفتن است. خانواده درگیر چیزی شده است که مطالعات تجاری آنرا بخش تصمیم گیری می نامد. این روندکلی، احتمالاً نتایجی نیز برای تصمیم گیری سفر های تفریحی و تعطیلات دارد.
نکته ی عمده ی یافته هایی که تا بحال ارائه شده اند شامل تعطیلات رونده ای است که در سطح فردی سفر می کند.
فرایند تصمیم گیری در خانواده از فرایند تصمیم گیری فردی متفاوت تر و پیچیده تر است، به این معنی که شامل تخصیص نقش های مختلف و تصمیم گیری مشترک در میان اعضای خانواده می شود. بعلاوه فعالیت های گردشگری به شدت گروه محور هستند و تصمیمات سفر تفریحی و تعطیلات خانواده که معمولاً شامل چندین فرد و منابع چشمگیر است، بعنوان تصمیمات با سطح مداخله ی بالا در نظر گرفته می شود. تصمیمات با سطح مداخله ی زیاد بیشتر بعنوان فرایند عمل می کنند تا رویداد و با قوانین خاصی اداره می گردند در نتیجه، فهم فرایند تصمیم گیری خانواده موجب دانش و هوش بازاریابی مهمی برای متخصصان در صنعت گردشگری و سفر خواهد شد.
تئوری ها در زمینه ی تصمیم گیری خانوادگی در طول نیم قرن گذشته پیشرفت داشته اند. بر اساس مطالعات ناندا، هو و بای فقط پنجاه سال پیش بود که محققان یعنی کنکل 1959، شارپ و مات 1956، شروع به در نظر گرفتن نقش همسر به عنوان مشارکت کننده در فرایند تصمیم گیری کردند که متضاد با در نظر گرفتن نقش شوهر به تنهایی بود. بعد از کارهای شارپ و مات مطالعات به سمت، دو جانبه گرایی یعنی مطالعه ی نقش زن و شوهر در تصمیم گیری ها و فرایند آن افزایش یافت و به طور قابل توجه، تأثیری را که فرزندان ممکن است چه به صورت مستقیم و چه به صورت غیر مستقیم در فرایند تصمیم گیری داشته باشند، نادیده گرفته شد.
زمانیکه یک فرد طوری عمل می کند که رفتار فرد دیگری را به نحوی مطلوب تغییر دهد،تأثیر اتفاق می افتد. در نتیجه تأثیر می تواند بر تصمیمات خرید، زمانیکه فرزند به روشی بر رفتار مصرف والدین اثر می گذارد، اعمال شود تأثیر را به عنوان توانایی یک عضو برای دستیابی به نتیجه ای خاص باتلاش های فعال و غیر فعال تأثیر بر احساسات، عقاید و رفتار والدین،برای دستیابی به نتیجه ای خاص، تعریف می کنند. تأثیر درک شده، زمانی اتفاق می افتد که عضوی از خانواده اعتقاد داشته باشد که عضوی دیگر بر تصمیم خرید اثر گذاشته باشد. پس برای اینکه چگونگی تصمیم گیری در یک خانواده به خوبی بررسی شود باید تأثیر همه ی اعضای آن خانواده، چه والدین و چه فرزندان در نظر گرفته شود.
همانطور که می دانیم بیشتر تحقیقات انجام شده در زمینه ی تأثیر فرزندان بر تصمیم گیری در دهه های 1970 و 1980 انجام شده است و از آن زمان به بعد تحقیقات کمی در زمینه صورت گرفته است. فقدان این توجهات اخیر برای تأیید یافته های تاریخی یک نارسایی از لحاظ تغییرات شگرف در خانواده در دهه های گذشته است. فلاری 2006 این تغییرات با تعداد زیادی از منابع معتبر، مستند شده است. کلولو برخی از تغییرات از محیط خانوادگی سنتی به جدید را پیش بینی کرده است.
چکیده پایان نامه
با توجه به تغییراتی که از سال 1950 و پس از جنگ جهانی دوم رخ داد و خانواده ها دچار تغییرات شدند و مادران خانواده نیز وارد عرصه تحصیل و کار شدند، فرایند تصمیم گیری خانواده ها نیز دچار دگرگونی شد و والدین که دیگر زمان کمتری برای فرزندان داشتند، برای آن که رضایت آن ها فراهم آورند و آن ها را برای نقش های آینده شان آماده کنند، آن ها را در این فرایند مشارکت دادند. به همین منظور بر آن شدیم که تأثیر فرزندان را بر مراحل فرایند تصمیم گیری انتخاب مقصد در گردشگری داخلی و سفرهای تفریحی از دیدگاه والدین را بررسی کنیم و دریابیم که آیا فرزندان تأثیری بر مراحل فرایند تصمیم گیری دارند ودر صورت وجود تأثیر آیا تأثیرشان مستقیم است یا غیر مستقیم و اینکه آیا جنسیت و سن فرزندان نیز نقشی در این فرایند دارند یا خیر.
به همین منظور در شهر کرج و منطقه عظیمیه خانواده هایی مورد بررسی قرار گرفته که دارای فرزندان 12-18 ساله بودند. پرسشنامه ها در مدارس توزیع شد و 161 خانواده بررسی شدند. برای انتخاب افراد نمونه 4 مدرسه شامل دو مدرسه راهنمایی دخترانه و پسرانه و دو دبیرستان دخترانه و پسرانه از شهر کرج انتخاب شدند و سپس از بین دانش آموزان هر مدرسه تعداد 45 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و از آنها خواسته شد تا پرسشنامه را برای تکمیل به والدین خود ارایه دهند.
یافته های حاصل از پژوهش بیان داشت که فرزندان در فرایند تصمیم گیری انتخاب مقصد موثر بوده و این تأثیر بیشتر به صورت غیر مستقیم بوده است و با 95% اطمینان تأثیر مستقیمی دیده نشد. بیشترین تأثیر فرزندان بر مرحله اول فرایند تصمیم گیری است و با 95% اطمینان از نتیجه آزمون کای اسکوئر سن و جنس آنان بر این فرایند تأثیر نداشتند.
کلمات کلیدی: تأثیر، فرزندان، فرایند تصمیم گیری، انتخاب مقصد، سفر تفریحی، سن و جنس، دیدگاه والدین
فصل یک : طرح و کلیات تحقیق
مقدمه
بیان مسئله
اهمیت و ضرورت موضوع
گزاره های تحقیق
پرسش های اصلی و فرعی
فرضیه های تحقیق
هدف های تحقیق یا نتایج مورد انتظار
شرح واژه ها و اصطلاحات تحقیق
فصل دوم:مبانی نظری پژوهش و مروری بر تحقیقات پیشین
مقدمه
تصمیم گیری کلی
تصمیم گیری مصرف کننده
تئوری های کلاسیک
تئوری های پست مدرن
مراحل تصمیم گیری
تصمیم گیری خانوادگی
پیوستگی گروه
توزیع نقش ها
تصمیم گیری سفر تفریحی و تعطیلات در خانواده
فرزندان و تعطیلات
فرزندان و تصمیم گیری
تأثیر فرزندان بر تصمیم گیری
تأثیر فرزندان بر مرحله ی تصمیم گیری
تأثیر فرزندان بر تصمیم گیری تعطیلات
متغیرهای تأثیر گذار بر تأثیر فرزندان بر فرایند تصمیم گیری انتخاب مقصد
سن فرزندان
جنسیت فرزندان
استراتژی های تأثیری فرزندان
تأثیر فرزندان در فرایند تصمیم گیری انتخاب مقصد
سفرهای تفریحی خانوادگی
مدل برای فرایند تأثیرفرزندان برای انتخاب مقصد :
فصل سوم:روش اجرای تحقیق
مقدمه
روش انجام پژوهش
محدوده مکانی و زمانی تحقیق
جامعه آماری پژوهش
روش نمونه گیری و حجم نمونه
روش گردآوری داده ها
مطالعه کتابخانه ای
مطالعه پیمایشی
اعتبار سنجی ابزار
روش تحلیل داده ها
فصل چهارم :یافته های پژوهش
مقدمه
بررسی ویژگیهای جمعیت شناختی پاسخگویان
مقصد آخرین سفر خانواده ها
ویژگیهای سفر خانواده ها
آزمون فرضیه های تحقیق
فصل پنجم :بحث و نتیجه گیری
مقدمه
یافته ها
پیشنهادات برای پژوهش های آتی
پیوست ها
Abstract
فهرست منابع